LogoBestil en tid.
Logo
Bestil en tid.

hVAD GØR DÅRLIG SØVN VED DIG?

Poul Jørgen Jennum der er dr.- med., klinisk professor og forskningsansvarlig overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital skriver om søvn på Alt.dk

…din hukommelse

Søvn spiller en vigtig rolle for din evne til at lagre viden og huske. Det er nemlig under den dybe REM-søvn, at hjernen for alvor bearbejder og tilegner sig ny viden − særligt, hvis den er kompleks og følelsesbetonet. Sover du for lidt, får du ikke mulighed for dette, og ny viden vil måske gå tabt.

…din evne til at løse opgaver

Du får svært ved at koncentrere dig. Din evne til at løse problemer og drage konklusioner bliver også dårligere. En træt krop og hjerne er desuden tilbøjelig til at slå over på autopilot. Det gør dig mindre kreativ, når du skal løse opgaver. Du får samtidig sværere ved at fokusere og bliver mindre effektiv. Derfor laver du sandsynligvis langt flere fejl end normalt.

…dit humør

Du kan opleve store humørsvingninger. Måske bliver du mere anspændt og bekymret. Din risiko for at udvikle en depression stiger også markant i forhold til personer, der sover tilstrækkeligt. Og da både bekymringer og depression gør det sværere at sove, kan du komme ind i en ond cirkel.

…din dømmekraft

Du får svært ved at tolke situationer korrekt og dermed handle på den mest hensigtsmæssige måde. Det betyder samtidig, at du sjældent selv er klar over, hvor galt det står til. Du føler dig skarp, men det er bare et udslag af din halvdårlige dømmekraft. Det er vigtigt at huske dig selv på, f.eks. i trafikken eller på jobbet.

…din sexlyst

Hos både mænd og kvinder falder interessen og lysten til sex. Den manglende nattesøvn tærer på energien og gør dig både træt og anspændt, så du bare ikke orker lagengymnastikken.

…din vægt

Personer, der sover under seks timer om natten, har en markant højere risiko for at blive overvægtige end dem, der får 7-9 timers søvn. Når vi sover i kortere tid, nedsættes produktionen af hormonet leptin, der regulerer vores appetit. Samtidig stiger produktionen af hormonet ghrelin, som stimulerer vores sult. Og, som om det ikke var slemt nok i sig selv, er det især kalorietunge fødevarer med fedt og kulhydrater, vi får trang til. Din krop vil mangle energi og styrke, når musklerne ikke har fået lov til at hvile. Du reagerer også langsommere end normalt. Det gælder både i forhold til sport og hverdagens fysiske opgaver.

…dit stressniveau

Nervesystemet fungerer kun optimalt, hvis du får en god, lang nattesøvn. Sover du for lidt, vil mængden af stresshormoner vokse frem for at forsvinde. Det kan blandt andet resultere i et for højt blodtryk.

HADA-Halsnæs

kontakt@nada-halsnaes.dk

CVR-nr.: DK44662264